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REVENUE MEMORANDUM CIRCULAR NO. 8 -1024

SUBJECT :  Clarifying the Provisions of Revenue Regulations No. 16-2023 Imposing
Withholding Tax on Gross Remittances Made by Electronic Marketplace
Operators and Digital Financial Services Providers to Sellers/Merchants

TO :  All Internal Revenue Officers and Others Concerned

Revenue Regulations (RR) No. 16-2023, which further amended RR No. 2-98, was issued to
impose a withholding tax on gross remittances made by electronic marketplace (e-marketplace)
operators and digital financial services providers (DFSP) to sellers/merchants. .

This Circular is hereby issued for the guidance of all concerned to prescribe the timeline and
implementation procedures of RR No. 16-2023 in compliance with Section 3 of the said RR, and to
address the potential issues and concerns which may arise from the implementation thereof.

QI :  When is the effectivity of RR No. 16-2023?

Al : Pursuantto Section 6 of RR No. 16-2023, the withholding tax obligation of e-marketplace
operator and DFSPs shall take effect after fifteen (15) days fallowing its publication in a
newspaper of general circular or the Official Gazette, whichever comes first. RR No. 16-
2023 was first published in Manila Bulletin on December 27, 2023. Thus, RR No. 16-
2023 shall take effect on January 11, 2024.

Q2 :  TIsthere a transitory period?

A2 : Yes. The e-marketplace operators and DFSPs are allowed a period of ninety (90) days
from the date of issuance of this Circular to comply with the relative policies or
requirements of other government agencies, if any, and to give them an opportunity to
adjust and properly comply with the provisions of RR No. 16-2023 prior to the actual
imposition of the prescribed creditable withholding tax. Further, existing unregistered
sellers/merchants shall comply with the applicable requirements enumerated in Q4 - A4
of this Circular within the same prescribed period.

Q3 : What constitutes the annual total gross remittances of P500,000.00 to an online
seller/merchant for purposes of not subjecting it from the prescribed creditable
withholding tax?

A3 . The gross remittances of P500,000.00 shall consist of the total amount of remittances

received by the online seller/merchant from ALL e-marketplace operators and DFSPs;
provided, however, that, in case any of the e-marketplace operators and DFSPs has
determined that the gross remittances in its online platform exceeded P500,000.00 anytime
during the taxable year, the prescribed withholding tax shall be automatically deducted
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from the particular remittance exceeding the said threshold and the same shall be imposed
on subsequent remittances.

Q4 : What are the obligations of sellers/merchants under RR No. 16-2023?
A4 ¢ Sellers/Merchants are required to observe the following:

1. Register their business. with the Bureau of Internal Revenue (BIR) and submit a copy
of the BIR~issued Certificate of Registration as part of the documentary requirements
by e-marketplace operator prior to the use of the e-marketplace facility.

If the gross remittance received from the e-marketplace operators or DFSPs is
determined and/or expected not to exceed the threshold of P500,000.00, submit a
Sworn Declaration (SD) duly received by the BIR and in the form prescribed in Annex
“A” of this Circular upon application (or within the transitory period in case of existing
participant sellers/merchants of e-marketplace operators and DFSPs) with e-
marketplace or DFSP declaring that the total gross remittance to be received from the
e-marketplace operators or DFSPs shall not exceed P500,000.00, The BIR-received
SD shall be submitted thereafter on or before the 20" day of the first month of each
taxable year.

In case of failure to submit the prescribed SD, regardless of the actual total income or
gross remittance, the withholding tax imposed by RR No.16-2023 shall automatically
be deducted by the e-marketplace operator or DFSP.

Should the gross remittances exceed the P500,000.00 at any time during the taxable
year, the prescribed BIR-received SD shall be immediately submitted to the e-
marketplace operators or DFSPs by the sellers/merchants.

Iustration:
Taxable year is from January to December 2024,

In March 2024 (the month of application or within the transitory period for
existing participant seller/merchant), a BIR-received SD is submitted by the
seller/merchant to the e-marketplace operators and DFSPs declaring that the
threshold is determined (from previous year) and/or expected (current year) to not
exceed P500,000.00. Consequently, all gross remittances starting March 2024
will not be subjected to withholding tax.

ey However, in August 2024, it was determined by the seller/merchant that the gross
K — —'_C:_:::I o remittances exceeded the threshold, hence, a BIR-received SD indicating that the
o l'--—'—:_—_—,_-:,* , ™ gross remittances exceed P500,000.00 shall be submitted by such seller/merchant
G 1':_;;‘:".' o to the e-marketplace operators and DFSPs declaring such and withholding shall
& 2, __q,’_ ::‘ commence. On January 20, 2025, withholding of taxes continues and there is no
= et {)' il “; need to submit a BIR-received SD considering that it qualifies under Section
o o Y y f:_u' 2.57.2(X) of RR No. 2-98, as amended by RR No. 16-2023.
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< Eal If it was determined that the total gross remittances for taxable year 2025 to the
e S seller/merchant have not exceeded the threshold, it shall submit on or before
= ,_ i January 20, 2026 to the e-marketplace operators and DFSPs a BIR-received SD
& & declaring that the threshold is determined (from previouis year) and/or expected

(current year) to not exceed P500,000.00. Therefore, all gross remittances during
taxable year 2026 will not be subjected to withholding tax.



2. If a seller/merchant is exempt from income tax or subject to a lower income tax rate
pursuant to any existing law or treaty, submit a duly issued certification to the e-
marketplace operator as proof of exemption or entitlement to a lower tax rate pursuant
to the provisions of Section 2 of RR No. 16-2023, which states:

‘(c) ifthe seller/merchant is duly exempt from or subject to a lower income
tax rate pursuant to any existing law or treaty. Provided that, the
concerned seller/merchant is able to secure the necessary certification,
clearance, ruling, or any other document serving as proof of
entitlement to the said exemption or lower income tax rate. The said
proof of entitlement shall be submitted by the seller/merchant to the
e-marketplace operator or digital financial services provider
concerned.’

Q5 : Are existing unregistered sellers/merchants selling goods and services in an e-
marketplace or DFSP required to register with BIR?

A5 :  Yes. All existing sellers/merchants selling goods and services in an e-marketplace not yet’
BIR-registered shall register their businesses with BIR pursuant to the National Internal
Revenue Code of 1997, as amended (Tax Code). Moreover, after the transitory petiod |
prescribed under this Circular, e-marketplace operators and DFSPs shall not allow
unregistered businesses to sell goods and services in their platform/facility.

Q6 : What are the obligations of e-marketplace operators and DFSPs under RR No. 16- . ~
20232 ) ’
A6 :  E-marketplace operators and DFSPs are required to observe the following:

1. Ensure that all sellers/merchants applying for the use of the e-marketplace or DFSP
platforms are registered with the BIR by requiring the submission of-their Certificate
of Registration (BIR Form No. 2303) prior to allowing sellers/merchants to use the e
marketplace facility or DFSP platform, as the case may be. R

2. Require sellers/merchants who are duly exempt from or subject to a lower income tax
rate pursuant to any existing law or treaty to submit the necessary certification or any
other document as proof of entitlement to the said exemption or lower income tax rate.

3. Require sellers/merchants to submit a copy of the BIR-received SD. In case the
sellers/merchants failed to submit the BIR-received SD, regardless of the actual

income or gross remittances, the withholding tax shall be automatically deducted
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‘2~ &%) under RR No. 16-2023.
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i ‘;:T__:‘ 15_-' :ff- Further, when the seller/merchant failed to submit the required BIR-received SD to
>-& 5|  the e-marketplace operator or DFSP within the prescribed period, the withholding
) ol ,f—c?rma ':5 tax shall likewise be automatically deducted.
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~ ‘_‘;_f %1 4. Monitor the gross payments of buyers/customers and deduct the withholding tax

= if» = E prescribed under RR No. 16-2023 before subsequently remitting the same to the
G i d— o m concerned sellers/merchants.

E::”W"J";: 5. Provide sellers/merchants the Certificate of Creditable Tax Withheld at Source (BIR

Form No. 2307) within the period prescribed under the Tax Code, and other relevant
revenue issuances, or upon request by the sellers/merchants,
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When will the withholding tax obligation of the e-marketplace operator and DFSP
commence in cases where the accumulated gross remittances to a seller/merchant
exceed the prescribed P5006,000.00 threshold?

The withholding tax obligation shall commence:

1. Upon receipt by the e-marketplace operator and DFSP of the BIR-received SD
indicating that the sellers/merchants have exceeded the P500,000.00; or

2. When the seller/merchant failed to submit the required BIR-received SD to the e-
marketplace operator or DFSP within the prescribed period; or

3. When the e-marketplace operator or DFSP has determined that its total gross
remittances to the concerned seller/merchant have exceeded the P500,000.00
threshold.

Are sellers/merchants allowed to receive payments through their personal/individual - =~ »

accounts instead of a business account?

No. The sellers/merchants are not allowed to receive payments through their-
personal/individual accounts. In all payments/remittances/transfers covered under RR No.
16-2023, the seller/merchant’s account shall, at all times, be under the -BIR-registered
tradename of the seller/merchant. The BIR shall monitor usage of account under the |
registered tradename of the seller/merchant. x

Mr. Mark is a rider of Go Movers, a platform for carriage of goods: and
merchandise. Go Movers offers a purchase service wherein their rider will buy and
pay for the goods and deliver the same to the buyer. Upon delivery, the buyer will
pay the cost of goods and delivery fee and purchase service fee, if any, directly to the
rider.

Ms. Glyza booked a purchase service in the Go Movers mobile application and set
the location of the store as the pick-np point and her location as the drop-off point.
She messaged Mr. Marl, the assigned rider for her booking, with the list of goods
to be bonght. Mr. Mark purchased the goods at the store and delivered the same to
Ms. Glyza. She paid the cost of goods, the delivery fee and purchase service fee in
cash direetly to Mr. Mark.

Is this scenario subject to withholding tax under RR No. RR 16-2023?

This scenario is not subject to withholding tax considering that Go Movers did not collect
the payment of the buyer, in behalf of the seller; hence, the platform does not remit income
payment to the seller or store. Rather, Mr. Mark advanced the payment to the store and
received the payment from the buyer only upon the delivery of the goods.

In case the e-marketplace platform accepts or collects payment for the goods and remits
the same to the seller, this shall be subject to withholding pursuant to RR No. 16-2023
where withholding tax shall be deducted before its remittance of the income payment to
the seller.

CashlLess is a digital financial services provider where users deposit funds into their
account and utilize the cash value to settle payments.

Mr. Daniel uses CashLess to settle his monthly electric bills payable to Light Supply,
an electricity provider company. Light Supply is listed as a2 merchant at CashLess |
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where users may settle their electric bills using CashLess’ online platform. Mr.
Daniel uses his funds at CashLess to settle his bills.

CashLess has contracted PayNow as its payment aggregator/facilitator of payments
to aceredited billers/merchants.

Who shall deduct the withholding tax before remittance to the seller/merchant
pursuant to RR No. 16-2023?

In the event that the payment is transmitted to the seller/merchant through different
facilities, the last facility which has control of the payment before completely remitting
the same to the seller/merchant shall be liable to withhold the taxes under RR No. 16-
2023. In this case, only the remittance of payment from PayNow (payment aggregator) to
Light Supply (the seller/merchant) shall be subject to withholding tax under RR No. 16-
2023.

What BIR form and Alphanumeric Tax Code (ATC) shall be filed and used by e-
marketplace operators and DFSPs?

BIR Form Nos. 0619-E for the first two months of the quarter and a revised 1601-EQ for
the last or third month of the quarter which is inclusive of the additional ATC for
creditable withholding tax imposed by RR No. 16-2023 shall be issued through another
RMC.

What are the penalties in case of violation of any of the provisions of RR No. 16~
2023?

The violation of any of the provisions of RR No. 16-2023 shall be subject to appropriate -

penalties under the Tax Code, relevant laws, rules and regulations.

All mternal revenue officials, employees and others concerned are hereby enJomed to glve tlns
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Circular as wide publicity as possible. w A
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